Column bestuurder Evelien van Dijk: Landen in de zorg

Evelien van Dijk, bestuurder van De Koperhorst, deelt hoe haar organisatie mensen laat landen in de zorg.

Landen in de zorg

De arbeidsmarkt is oververhit: we horen het dagelijks in het nieuws. Iedereen die wil werken heeft de banen voor het uitkiezen. Beeldvorming over onze sector wordt gevoed door niet altijd positieve berichtgeving in kranten of op het nieuws. Hoe mooi is het dat mensen ook in deze tijd voor de zorg kiezen en er met hart en ziel blijven werken? We moeten deze mensen koesteren en ze goed laten landen in de zorg. Ik neem u graag mee in hoe we dat bij de Koperhorst zien en doen.

Kleine dingen maken een groot verschil

‘Ik doe ertoe en ik hoor erbij’: dat is waar we voor gaan en staan in de Koperhorst. Bewoners, gasten, collega’s, leerlingen en stagiaires zeggen geregeld dat ze die warmte proeven als ze binnenkomen.

Eén van de huisartsen met wie we veel samenwerken postte op social media hoe liefdevol voor een bewoner gezorgd wordt. Als ik meeloop met een collega, proef ik zelf ook zoveel dankbaarheid van bewoners en cliënten. Het zijn de kleine dingen die het doen. Je kunt een groot verschil maken. Deze positieve verhalen bereiken me naast de krantenkoppen over schaarste gelukkig ook.

Collega’s zijn daarin belangrijke ambassadeurs; dat bleek vorige maand. Op 18 mei werd de pop-up ‘Ik Zorg Shop’ in Amersfoort geopend. Vanuit de Koperhorst waren we er uiteraard bij. En meer dan dat. Eén van onze collega’s was er als ambassadeur. Zij stapte van de luchtvaart over naar de ouderenzorg, en is in onze organisatie opgeleid tot Helpende Plus. We hebben een eigen leerhuis dat in samenwerking met MBO Amersfoort zorgt voor deze opleiding en ontwikkeling. Ze zei: ‘Het duurde even voordat ik geland was. Ik ervaar hoe betekenisvol dit werk is. Dat maakt me gelukkig.’

Liefdevol samenwerken

Als bestuurder van de Koperhorst doen die ontmoetingen met collega’s goed. Natuurlijk gaat niet altijd alles zoals we willen, maar de complimenten over de liefdevolle zorg die onze medewerkers bieden staan centraal. We zijn altijd in gesprek met bewoners, wijkbewoners, familie en partners om het goede te doen.

Zo zijn we in Schothorst gestart met het project GIDS: Gewoon In De wijk Samen. Wijkbewoners krijgen bonnen waarmee ze gemakkelijk een keer bij de Koperhorst over de vloer kunnen komen voor een maaltijd, een kop koffie of een goed gesprek. Een prachtig voorbeeld van partnerschap en verantwoordelijkheid. Gelukkig kunnen we dit jaar ook weer familie-/mantelzorgbijeenkomsten organiseren waarin we met elkaar in gesprek gaan over dilemma’s.

Onvervangbaar

Ik geloof in een toekomst waarin we ons realiseren dat we elkaar nodig hebben, aanvullen en versterken. En niet te vergeten: flexibel opstellen als het niet helemaal loopt zoals gepland. Laten we zuinig zijn op elkaar. We hebben elkaar hard nodig. Binnen de zorgorganisatie, maar ook als samenwerkingspartners in de wijk en regio.

Juist nu we breed in de samenleving en dus ook in de zorg voelen dat er schaarste kan zijn, vind ik het zo belangrijk om de momenten die ertoe doen te koesteren. Voor onze bewoners, collega’s, naasten, leerlingen en stagiaires. Technologie kan ons helpen in ons werk en kan bewoners ondersteunen. Persoonlijke aandacht van mens tot mens blijft onvervangbaar en dat maakt het verschil. Ik zie in de Koperhorst elke dag met hoeveel liefde collega’s vanuit de gehele organisatie het verschil maken. Dat wil ik koesteren. Voor degenen die willen weten hoe het is om in de Koperhorst te werken: kom vooral een kijkje nemen. We doen het samen. Samen met bewoners, cliënten, naasten en samenwerkingspartners. Zo laten we mensen landen in de zorg.

Deel dit artikel

Volgend artikel

Onze collega Noor Jeelof opent de ‘Ik Zorg Shop’

Noor Jeelof heeft vandaag samen met burgemeester Bolsius de ‘Ik Zorg Shop’ feestelijk geopend. Zelf heeft zij ervaren hoe het is om te switchen van baan tijdens de Coronaperiode. Zij was...

Lees verder