Ketensamenwerking regio Eemland zorgt voor zorg op maat voor kwetsbare ouderen

 

In heel Nederland blijven ouderen langer thuis wonen sinds de veranderingen in de ouderenzorg. Soms is dan sprake van de behoefte om tijdelijk opgenomen te worden in een zorginstelling voor ouderenzorg. Die mogelijkheid bestaat. Maar, als die onvoldoende snel geregeld kan worden, komen deze ouderen al gauw helaas terecht op de Spoedeisende Hulp of worden zij rechtstreeks opgenomen in het ziekenhuis. De Huisartsen Eemland B.V., het Meander Medisch Centrum, het Zilveren Kruis en de organisaties voor ouderenzorg in de regio Eemland hebben de handen ineengeslagen om dit probleem voor hun regio op te lossen. Eenduidig beleid, praktische afspraken en passende voorzieningen gaan ervoor zorgen dat kwetsbare ouderen de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek krijgen. 

Sterke en sluitende keten

Door de samenwerking aan te gaan, zijn de Huisartsen Eemland B.V., het Meander Medisch Centrum, het Zilveren Kruis en de organisaties voor ouderenzorg in de regio Eemland nu gezamenlijk verantwoordelijk voor de zorg geworden. Onnodige ziekenhuisopnames – opnames uit nood en niet om medische redenen – worden voorkomen doordat er goede afspraken zijn gemaakt.

Verwijshulp.nl

Huisartsen zijn nu toegerust om als er sprake is van de noodzaak van een kortdurend verblijf, snel een geschikte plek te vinden. Dat kan via  www.verwijshulp.nl
Deze site biedt een actueel overzicht van de beschikbare plekken.
Op dit platform zijn ook voor de regio Eemland de revalidatielocaties, verzorgings- en verpleeghuizen in kaart gebracht. Verwijshulp.nl werd voor deze regio in september dit jaar gelanceerd. Huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde kunnen elkaar zowel tijdens kantooruren als de avond-, nacht- en weekenduren consulteren. Zorgverzekeraars zoals het Zilveren Kruis zijn blij met deze ontwikkeling.

Alle vormen van kortdurend verblijf

Kortdurend verblijf is bedoeld voor mensen die tijdelijk niet verantwoord in hun eigen woonomgeving kunnen verblijven maar waarvoor geen opname in het ziekenhuis nodig is of voor wie zorg thuis voor een korte periode ontoereikend is. Kortdurend verblijf kan ook geregeld worden om mantelzorgers te ontlasten. De afspraken die de partijen in de regio Eemland hebben gemaakt, hebben betrekking op alle vormen van kortdurend verblijf: Respijtzorg (Wmo), Eerstelijnsverblijf (Zvw), Geriatrische revalidatiezorg (Zvw), Crisisopname (Wlz), Logeeropvang (Wlz) en Particulier Kortdurend verblijf (Hotelzorg).


Ketenpartners

Op 28 september 2017 ondertekenden de volgende partijen het regioplan kortdurend verblijf:

Meander Medisch Centrum; Huisartsen Eemland B.V.; De Koperhorst, Lyvore; Accolade Zorg;  Beweging 3.0, Amaris Zorggroep, St. Pieters & Blokland Gasthuis en Zorg- en Wooncentrum De Haven. In het najaar 2017 wordt gewerkt aan uitbreiding van deze keten met organisaties in Barneveld en omgeving. De zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zien dit soort ketensamenwerking als een opmaat naar een betere coördinatie van zorg in de regio.

 

 

Deel dit artikel

Volgend artikel

Koperhorst live in radiouitzending

Deze week wordt er landelijk veel aandacht besteedt aan pesten. In de media wordt veel gesproken over het on-line pesten bij jonge meisjes. Maar wat minder bekend is, is dat er...

Lees verder