MBO Amersfoort, de Koperhorst en Het Element stomen vo-leerlingen klaar voor een baan in de ouderenzorg

MBO Amersfoort, de Koperhorst en Het Element zijn een samenwerking aangegaan waarin een leerroute wordt gecreëerd voor 4e-jaars basisberoepsgerichte leerlingen van de afdeling zorg en welzijn. Het doel van deze nieuwe leerroute? Leerlingen de mogelijkheid geven zich alvast te oriënteren én te enthousiasmeren voor een baan in de ouderenzorg.

Germa de Bont, docent en coördinator MBO bij Het Element: ‘’De leerlingen van Het Element doen in hun 3e jaar al examen in het praktijkvak Zorg en Welzijn. Doordat zij dit vak in hun 3e jaar al afronden, ontstaat er in het 4e jaar tijd en ruimte om zich te oriënteren op hun vervolgopleiding. Echter zijn voor basisberoepsgerichte leerlingen de mogelijkheden voor een vervolgopleiding beperkt. In plaats van deze leerlingen de mogelijkheid te geven om zich te oriënteren binnen een mbo school, willen wij deze leerlingen de mogelijkheid geven om mee te kijken in de praktijk om zo alvast te ondervinden of de branche hen aanspreekt.’’

Selina, 4e jaars leerling Het Element: “Ik vind het interessant omdat het anders is dan bij ons op school, en het ook nog leerzaam is.”

Door de samenwerking aan te gaan met MBO Amersfoort en de Koperhorst – die al langere tijd samenwerken aan het concept Onderwijs in Bedrijf met leerhuis de Koperhorst– stelt Het Element de leerlingen in de gelegenheid zich al meewerkend te oriënteren op het vak Dienstverlening, helpende zorg en welzijn niveau 2.

De leerlingen komen twee dagen in de week naar de Koperhorst. Eén dag in de week volgen zij praktijkuren op de afdeling en sluiten zij zich aan bij de studenten van MBO Amersfoort. De andere dag maken ze de hele dag praktijkuren binnen de Koperhorst.

Door deze samenwerking hopen MBO Amersfoort en de Koperhorst de jonge leerlingen van het VMBO te enthousiasmeren voor een baan in de ouderenzorg en potentiele medewerkers en studenten aan zich te binden. Voor Het Element is het belangrijk dat er aansluiting is op het mbo. Hierdoor wordt uitval voorkomen en op het moment dat een leerling de opleiding toch niet leuk vindt, er geen sprake is van tijdsverlies. Een echte win-win-win situatie dus.

Jill, 3e-jaars leerling Het Element, aan het werk in de Koperhorst

Deel dit artikel

Volgend artikel

De Koperhorst in de top 10 van best gewaardeerde verpleeghuizen van Nederland!

Wat geweldig dat de Koperhorst met een 9 in de top 10 van Zorgkaart NL 2021 is geëindigd. Het laat zien dat het Koperhorst verhaal wordt beleefd! Het is een warm...

Lees verder